Termékek
Menü

„Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, hogy a világon semmi sem varázslat.
Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat.”

Albert Einstein

 

Nemeth_Imre

Németh Imre 1956. február 14-én született a Vas megyei Celldömölkön. Gyermekkorát egy kis faluban, Kemenesmihályfán töltötte. Kivételes szellemi képességei már az általános iskolában megmutatkoztak, tanulmányait évről évre kiváló eredménnyel végezte. Különösen kiemelkedő volt matematikában és fizikában. Középiskolai tanulmányait a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnáziumban folytatta, ekkor már sorra nyerte a matematikai versenyeket. Szabad idejében sakkozott, melyben szintén kitűnő volt, számos amatőröknek szervezett verseny győztese lett.

A középiskolai országos matematikai versenyen elért eredménye alapján felvételi nélkül jutott be az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem Természettudományi Karára, a Matematika Szakra, így 19 évesen Budapestre került. Egy tanév után azonban rájött, hogy matematikusként nem tudna majd egzisztenciát teremteni magának, s tudva, hogy szülei anyagi támogatására nem számíthat, megfelelő keresőfoglalkozást biztosító egyetemet választott. Átjelentkezett a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karára, egy olyan szakra, amely az ötéves egyetemi anyagot négy évbe sűrítve adta le. Így az egyetemváltással időt nem veszítve az eredetileg tervezett öt év alatt felsőfokú diplomát szerzett.

Első munkahelye a szocialista nagyvállalat, a Magyar Optikai Művek volt, itt dolgozott fejlesztőmérnökként tíz évig. A főállású munka mellett minden lehetőséget megragadott az akkoriban nem túl magas fizetése kiegészítésére. Részt vett az első számítógépes játékprogramok egyikének kifejlesztésében, a „macskás” játékban, mely világsikert aratott. Dolgozott a MOM-ban, szervezett vállalati gazdasági munkaközösségben is. Indult a Magyar Optikai Művek által meghirdetett Alkotó ifjúság pályázaton, melyen I. helyezést ért el. Huszonévesen szabadalmai, találmányai, valamint szerzői jogdíjak segítették anyagi biztonsága megalapozásában. Korai sikereit határozott, erős egyéniségének, kreativitásának köszönhette, melyhez zseniális szellemi adottság társult.

A rendszerváltást követően, amikor a Magyar Optikai Műveknél már nem látott fejlődési lehetőséget, a magánvállalkozás mellett döntött. 1990-ben három társával KVENTA Kft néven céget alapított, és számítástechnikai termékek értékesítésébe kezdett. A vállalkozás egy VIII. kerületi, 15 négyzetméteres üzlethelyiségben, egy alkalmazottal, 3M lemezek eladásával indult. Számottevő saját tőke nélkül, az árrés minden forintját új áru vásárlására fordítva, lépésről lépésre építette a céget. Az évek során a KVENTA Kft. országos vevőkört alakított ki, a cég portfóliója több ezer terméket ölelt fel. Az elért nyereséget évről évre visszaforgatva a vállalkozásba, öt év alatt tőkeerős céget tudott magáénak. A magyar viszonylatban árbevétel és nyereségesség szempontjából kiemelkedő cégre felfigyelt a világméretű nemzetközi disztribúciós vállalat, a CHS Electronics Inc.

Látva a továbbfejlődés lehetőségét, 1995-ben megállapodott a CHS Electronics Inc-vel, aki a KVENTA Kft. 50%-os üzletrésze megvásárlása mellett a KVENTA Kft. 100%-os tulajdonába adta a kis forgalommal, veszteségesen működő CHS Hungary Kft-t. A CHS Hungary Kft. 1996. januártól került Németh Imre irányítása alá. A tevékenységek szétválasztásával a KVENTA Kft. viszonteladói körét átadta a CHS Hungary Kft-nek, ettől kezdve a KVENTA Kft. csak a végfelhasználók kiszolgálásával foglalkozott, a nagykereskedelmi tevékenységet pedig átirányította a CHS Hungary Kft-be. Döntése beigazolódott, a CHS Hungary Kft. az irányítása alatt sok-sok munkával, rendíthetetlen elszántsággal és kitartással a legnagyobb magyar tulajdonú számítástechnikai nagykereskedő céggé fejlődött. Imre a számítástechnikai szakma meghatározó egyénisége, kemény, de korrekt üzletember és vezető volt. Nagy érdeme többek között a SULINET program országos sikere. Az évek óta Magyarország legnagyobbjai között jegyzett cég működéséhez Budaörsön európai szintű telephelyet hozott létre.

Imre rendkívüli ember volt. Nem ismert lehetetlent, amit elhatározott, azt minden akadályt leküzdve végigvitte. Tisztelte a munkát, és ezt várta el környezetétől is. A munka volt az élete, a hobbija, igazán pihenni, leengedni talán csak focizás közben tudott. Erős egyénisége a megalkuvást nem ismerte. Nagy elszántsággal és emberfeletti, kitartó munkával a számítástechnikai szakmában példátlan értéket hozott létre. Üzleti sikerei zálogát egyik szakmabeli kolléga így összegezte: „Kristálytiszta gondolatok, gyors reakciók, egyértelmű stratégia, némi harciasság és az általa képviselt vállalkozás és piacainak legaprólékosabb ismerete jellemezte.”

A CHS és Németh Imre neve egybefonódik, e két név fogalom. Imre méltán lehetett büszke életművére, ám emberi nagyságát példázza, hogy üzleti sikerei ellenére élete végéig közismerten szerény tudott maradni.

A munkából a kikapcsolódást a sport és a könyvek jelentették számára. Fallabdázott, télen síelt, de az igazi szenvedélye a foci volt. Egyik volt kolléga ezt írta róla: „Kemény, de következetes ember voltál, ahogy a munkában, úgy a pályán sem ismertél elveszett labdát, ha kimaradt egy helyzet, kettőzött erőbedobással még nagyobb elszántsággal küzdöttél a győzelemért. Ha pedig az ellenfél állt nyerésre, nem estél kétségbe, összekaptad a csapatot, mindig kitaláltál valamit.”

Imrét szakmai sikerei elérésében nagyban segítette a biztos családi háttér, az őt mindenben támogató felesége és rajongásig szeretett két fia, Levente és Attila. Nagy boldogságot jelentett számára, hogy mindkét gyermeke fontosnak ítélve a cég jövőjét, bekapcsolódott a CHS csoport munkájába. Többször hangoztatta, mennyire büszke a fiaira, hogy milyen tisztességes, jó emberek. Ez a végtelen szeretet kölcsönös volt, Levente és Attila mindig is az első szóra teljesítették édesapjuk minden kérését. Öröm volt számukra minden együtt töltött idő, a közös utazások, focimeccsek vagy egy jó film megnézése. Felesége, Hajnalka igyekezett levenni válláról a mindennapok terheit, hogy Imre csak a munkájára koncentrálhasson. Egyetemistaként ismerkedtek össze, és a több mint 29 évi házasság alatt jóban, rosszban hűséges társak voltak. Hajnalka, mint jogász a vállalkozás ügyeiben is segítségére lehetett.

Bár fiatalon Budapestre került, Imre rendkívüli módon ragaszkodott falujához, Kemenesmihályfához, nagy lokálpatrióta volt. Figyelemmel kísérte a falu életét, számítógépekkel támogatta az általános iskolát, fő támogatója volt a falunapoknak. Tagja volt a helyi focicsapatnak, a fontosabb meccsek nem játszódhattak nélküle. Jó pár évvel ezelőtt Kemenesmihályfa díszpolgárává választották.

Imre egy nagyon ritka, az orvostudomány által gyógyíthatatlan betegséget kapott. Ő, a kisportolt, a fallabdától és focitól csupa izom ember az izmok fokozatos elvesztésével járó betegséggel kellett, hogy felvegye a harcot. Tudta, hogy a betegség előrehaladása feltartóztathatatlan, versenyt futott az idővel. Igyekezett a céget olyan pályára állítani, hogy nélküle is rendben menjenek a dolgok. Betegségében is a munka adott erőt számára, biztosra kellett vennie, hogy amiért dolgozott, amit felépített, a cég, a CHS töretlenül működni fog a jövőben is. Ez a nagy vágy, az életműve továbbvitele iránti elhivatottság segítette, hogy súlyos betegen is, szinte az utolsó napokig bejárt a céghez. Emberi nagyságát mutatja, hogy vasi büszkeségét leküzdve, látható betegsége ellenére sem vonult vissza. Méltósággal viselt betegsége példa lehet mindannyiunk számára.

Németh Imre 2009. november 18-án hunyt el. 53 évet élt, ebbe az 53 évbe azonban két emberöltőnyi zsúfolódott, olyan intenzív élete volt. Távozásával a cégcsoport egy korszaka kétségtelenül véget ért, az új generáció feladata pedig az eddig elért eredményeket megőrizve sikeresen tovább vinni a vállalkozást – mert tudjuk, titkon Ő is ebben bízott.